Baby   Advies Tips Weetjes Info
Home Baby Taal Baby's eerste tandjes Huilbaby's en darmkrampjes Pijn bij baby's Baby massage Tips Contact

Www.baby-advies.nl  2016        website gemaakt door: Jolanda

Voorlezen


Met ongeveer 4 maanden zou je kunnen beginnen met ‘voorlezen’. Niet dat het kind zal begrijpen wat je bedoelt met de tekst, maar het vertrouwde geluid van je stem, de ritmische vertel toon, het gezellig op schoot zitten, zorgt voor een veilig gevoel.

Daarbij leert het kind makkelijker onze taal.

In principe maakt het niet uit wat je voorleest; een boek dat je zelf leuk vindt, kinderverhaaltjes, gedichtjes etc.Na verloop van tijd gaat het kind aandacht krijgen voor afbeeldingen in een boekje, zeker felgekleurde boekjes.

Hij zal naar het boekje grijpen, het in de mond willen stoppen, erop slaan.

Herhaling van hetgeen te zien is in het boekje bevordert de taalontwikkeling.


De taalontwikkelingBaby’s zijn voor hun geboorte al met taal bezig. In de baarmoeder krijgen ze al heel wat mee van de stem van hun moeder en krijgen al informatie over intonatie en taaluitingen.


Je kind leert te communiceren door lichaamstaal, oogcontact en lachen.

Maak dus contact met je kind door tegen hem/haar te praten, te knuffelen, spelletjes te doen. Een pasgeboren kind kijkt al naar je gezicht en imiteert al bewegingen van je mond (zonder geluid).


Bijvoorbeeld: je kind huilt, je kijkt naar je kind en constateert dat hij zich niet prettig voelt. Je reageert door met een troostende stem (woorden en geluidjes) tegen hem te praten en probeert hem te kalmeren.

Je kind lacht en jij lacht terug en je zegt: “wat een knappe jongen!

Je kan al lachen!”

Probeer je kind te begrijpen door goed naar hem te kijken en reageer hierop! Geef je kind tijd om terug te reageren!


Vertel je kind steeds wat je aan het doen bent. Benoem de dingen om je heen: bv. “Kijk, dit is de klok,... klok!” , “ daar staat papa’s auto, .....auto!” etc.

Gebruik korte zinnen.


Doe spelletjes waarbij je om de beurt kan reageren, zoals kiekeboe-spelletjes, geef je kind boekjes en “lees” dit samen.

Zing liedjes en zeg versjes op. Je kind geniet hiervan!


Voor meer tips: klik hier.