Baby   Advies Tips Weetjes Info
Home Baby Taal Baby's eerste tandjes Huilbaby's en darmkrampjes Pijn bij baby's Baby massage Tips Contact

Www.baby-advies.nl  2016        website gemaakt door: Jolanda

Baby’s eerste tandjes


Tussen de 5 en 9 maanden kan je baby de eerste tandjes krijgen.

Het eerst komen de onderste snijtandjes door, gevolgd door de bovenste. Daarna komen de tandjes aan weerszijden door. Na ongeveer 8 maanden zijn zowel de vier bovenste als onderste snijtandjes doorgekomen.

De kiezen laten zich pas zien rond de 12de tot 15de maand, daarna de hoektanden en tot slot de tweede reeks kiezen (van 20 tot 24 maanden).


Van het doorkomen van de tandjes kan je baby veel pijn hebben door de druk die de tandjes veroorzaken. Sommige baby’s hebben er echter geen enkele hinder van.


Veel kinderen huilen in de periode waarin de tandjes doorkomen.

Je baby kan zijn/haar pijn enkel op deze manier uiten.

Kenmerken die hierbij horen zijn verder:


Het duwen van de tanden op zich geeft geen koorts, maar wanneer je kindje door de pijn erg onrustig is en veel beweegt kan wel een lichte temperatuurverhoging tot 38°C optreden.


Wanneer het tandvlees rond de doorkomende tand erg rood is en er ontstoken uitziet, ga dan even naar de huisarts, het zou om een infectie kunnen gaan. Let ook op een temperatuurverhoging van meer dan 38°C en andere bijkomende symptomen zoals bv. Diaree.


Door met je vinger langs het tandvlees te wrijven kan je zelf vaststellen wanneer de tandjes doorkomen. Wanneer de tand bijna door het tandvlees breekt voel je er een harde ribbel of bobbel onder zitten. Door de spanning is het tandvlees bovendien lichter van kleur of iets roder en gezwollen.


Geef je kind een bijtring!


Ideaal is het type met een vloeistof erin, die je vooraf in de koelkast (en niet in de diepvriezer) kan leggen, want kou verlicht de ontsteking.


Masseer met je vinger

zachtjes het tandvlees.


Geef je baby een

broodkorstje waarop het kan bijten.


Er zijn kalmerende tandgels en druppels verkrijgbaar bij

de apotheek